HJEM ¦ KURS ¦ BILDER ¦ OPPLEVELSER ¦ LENKER ¦ OM ¦ KONTAKT

Klatreutstyr»

 

                                                                    

 

 

SELE: Det neste du kan kjøpe er sele.  Jeg vil råde deg til ikke å velge den aller billigste.  Kjøp en som er komfortabel.  Du trenger ikke nødvendigvis justerbare lårløkker.  Finn en som passer. Petzl har en veldig god sele som heter "Sana".  

 

TAUBREMS/SKRUKARABIN: Så må du sørge for at du kan sikre den du klatrer med.  Kjøp en vanlig ATC-taubrems.  Det er den du skal lære å sikre med.  Vent med den dyre Gri-Gri-bremsen, selv om dem kan virke både enkel og idiotsikker.  Det er den ikke. ATC skal festes med en skrukarabin. 

 

KORTSLYNGER: Så fortsetter du med det utstyret som trengs for å lede ruter, nemlig kortslynger.  Det er betegnelsen på to karabinere festet på en kort slynge.  Til inne- og klippeklatring (sportsklatring) er det fint med korte, sydde slynger.  Disse egner seg ikke til klatring på naturlige sikringer.  Dersom du skal kjøpe utstyr med tanke på fjellklatring, ville jeg satt sammen mine egne kortslynge-sett, bestående av alt fra 24 cm til 60 cm slynger.

 

SLYNGER: Når du begynner å klatre ute, finner du fort ut at du trenger lange slynger.  Kjøp flere 60 cm og 120 cm lange slynger.  Tynne og gjerne i flere farger.

 

SKRUKARABINERE:  Avhengig av hvor mye du skal klatre på egne sikringer, kjøper du nå også skrukarabinere.  Det trengs til flere deler av klatringen.  Kjøp minimum tre.

 

RAPPELLÅTTER:  Dette er en taubrems som brukes til nedfiring. Det må du ha.  Kjøp prusikk-tau og lag tre-fire prusikk. Vet du ikke hva det er, har du ikke gått på kurs. 

 

KILER: Så er tiden kommet for å kjøpe sitt første kilesett.  Her finnes det mange varianter.  Jeg heller til DMMs Wallnuts.

 

KAMKILER: Dette er dyre greier.  Når du kjøper kamkiler er det ingen vei tilbake.  Da bør du være sikker på at du skal fortsette å klatre. De koster fra 500 til 1000 kroner og finnes i flere varianter.  De mest kjente er Wild Country's "Friends" og Black Diamonds "Camalot".  Sistnevnte er dyrere men har større bruksflate (men er tyngre)

 

HJELM:  Ikke glem hjelm.  Vi vil ta vare på hodet.  Kjøp en som passer og som ikke er altfor tung.

Klatreutstyr »

Hva slags klatreutstyr bør du velge? Hva trenger du for å komme i gang? Her finner du gode tips og råd.

Sikkerhet»

Klatring handler om å gjøre det potensielt farlige - så sikkert som mulig. Her finner du gode regler for hvordan oppføre deg i det vertikale.

Les mer»

Bilder fra kurs»

Her finner du bilder fra tidligere kurs

• bergestuen.org© 2005 •

  
SKO: Det første du bør kjøpe når du begynner å klatre er sko.  Det er det mest personlige av klatreutstyret ditt.  De som selger deg klatresko vil gjerne du skal presse føttene ned i noe som er beint fram vondt. Det er ikke nødvendig. De første skoene dine bør være trange, men ikke vonde.Ikke være så nøye med merke.  Prøv noen sko, og velg de som passer best til deg. Forslag: Sportiva Miura